Home

Netflix HET promokanaal voor de tabaksmaffia.

Share Button

Je kan er niet omheen, als je Netflix een film of serie bekijkt krijg je de obligate “rokersmomenten” waar de protagonisten, meestal zowel mannen als vrouwen een sigaret opsteken om even te “debriefen”, even te “ontspannen”. Kijjk er house of Cards of “Stranger Things” maar op na; maar ook in de films, recent nog “operation finale” waar de kidnapping van Heydrich in beeld gebracht wordt o.a. met de Mélanie Laurent die “Sossana” speelt in Inglorious Bastards plots samen met Oscaar Isaac de onweerstaanbare drang voelen om zich aan de sigaret te laven. Wel ik heb een boodschap aan de acteurs : jullie dragen bij aan de grootste georchestreerde gezondheidsholocoust ooit. Een holocaust met jaarlijks miljoenen dodelijke slachtoffers en mensen die maanden en jaren zwaar fysiek lijden zullen ondergaan. We weten nochtans sinds de jaren 50 van de vorige eeuw dat roken schadelijk is voor de gezondheid en in de jaren 80 is dit bewustzijn alomtegenwoordig; we zijn het gaan verbieden op vliegtuigen, in restaurants, cafés … maar toch blijft de film- en serieproductie blijkbaar in de klauwen van de tabaksmaffia; ik gebruik bewust het woord “maffia” omdat er een omerta is over hoe de geldstromen verlopen van de tabakslobby naar de producenten. Toch ben ik geen purist, er zijn wel degelijk scripts waar een opgestoken sigaret een meerwaarde heeft voor het verhaal, meer nog in Mad Man is het tomeloze roken en zuipen een essentieel onderdeel om de decadente sfeer van de Amerikaanse reclamebureauwereld in de jaren zestig te schetsen. Maar het gros van verhalen waar er nu met de sigaret geflirt wordt heeft het meestal geen enkele toegevoegde waarde voor het verhaal, integendeel : ze zijn niet geloofwaardig en werken gewoon irritant. Rolmodellen zien roken blijkt één van de grootste stimulansen te zijn voor jongeren om ermee te starten, hou daar dus aub mee op. Acteurs die zich dikwijls nogal gewillig voor de kar laten spannen voor goede doelen verdienen een “wake up call” : jullie blijven een ziekmakende gewoonte ondersteunen en zijn eigenlijk maar handpoppen voor één van de machtigste maffiahuizen als jullie zich hiertoe lenen.
smoking1

Smoking2

smoking3

smoking4

smoking5

smoking7

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>