Home

Weer een auto minder – weer een hufter meer!

Share Button

U kent ze ongetwijfeld, de fietsers met het bordje “weer een auto minder” van 11.11.11 onder hun zadel, wat kan een mens daar nu tegen hebben, tegen zo’n statement?

Laat me vooreerst duidelijk zijn : als je niet op de openbare weg moet zijn met je auto, blijf er dan weg; als je al ergens te voet, met de fiets of openbaar vervoer naar toe kan – doe dat dan. Dus eigenlijk zou ik me volledig akkoord moeten verklaren met wat het bordje zegt en dat ben ik ook!

Echter … als ik zo’n fietser zie rijden, of ik nu zelf te voet ben, met de fiets of met auto, het roept bij mij een hoop associaties op die samen te vatten zijn onder : “weer een hufter meer”. En waarom dan wel : wegens het misplaatste moraliserende dat van de boodschap uitstraalt :
‘ik ben een fietser, dus ik heb een morele superioriteit, ik ben de wereld aan het redden, terwijl jij : onnozelaar met de auto, of zelfs met een fiets zonder dit bordje : jij bent een misdadiger die ons milieu naar de knoppen helpt”

Wel mevrouw of meneer met dit “hippe” bordje van 11.11.11 onder je fietszadel : je bent de wereld niet aan het redden, het enige wat je doet is mensen die niet tot je enge ideologie behoren stigmatiseren en vooral ergeren; je bent gewoon een fietser, dat is prima, punt aan de lijn. Je maakt jezelf wijs dat je de wereld vooruithelpt, maar dat doe je echt niet. Als je je ideologie trouw bent hoop ik maar dat je nooit het vliegtuig neemt om te reizen of de auto om alternatief door Europa te trekken, want anders is uw bordje echt wel een verloren inspanning.

Dat “misplaatst moraliseren” is overigens de strategie en huisstijl van 11.11.11, die daarmee niemand buiten hun reeds fel overtuigde aanhangers mee over de streep trekt, integendeel je stoot ze er mee af terwijl als je werkelijk verandering wil teweegbrengen je net een brede groep moet aanspreken en mee in het bad trekken.

Het collectief verheerlijken van de moreel superieure fietser heeft over de andere weggebruikers heeft op zijn minst al een serieus nefast effect in een stad als Gent; doorkruis de stad maar eens met de auto (waar je mag) of te voet en zie of je geen twintig keer de pas afgesneden bent of uitgescholden; de heiligverklaring van de fietser in ‘t stad heeft ervoor gezorgd dat je een massa hooligans op twee wielen krijgt omdat ze zich beter voelen dan de andere weggebruikers.

Overigens vind ik het super dat Gent autoluw of autovrij is; dit is overigens geen links-rechts verhaal : in New York was Times Square onder Bloomberg autovrij en veel aangenamer dan nu de maatregel door zijn opvolger Di Blasio is teruggedraaid; in NY schelden fietsers je overigens niet uit of proberen ze je niet overhoop te rijden.

Ik fiets heel graag, in de stad tracht ik me zoveel mogelijk te voet te verplaatsen, ik rijd nergens nodeloos met de auto heen, ik vind dat we de auto niet moeten nemen als je het kan vermijden, maar ik hoef geen hufter voor mijn neus met een misplaatst moraliserend bordje.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>