Home

Genieten! Je moet dat toch maar kunnen op commando :)

Share Button

Genieten met een uitroepteken !!! Het ultieme ordewoord van vandaag. Ik zie het steeds meer verschijnen, heel dikwijls begeleid door een zonovergoten strand en wat verder de zee. Het klinkt als vloeken voor mij, alsof we een Pavloviaanse reflex hebben ontwikkeld die het gros van onze hersenen uitschakelt bij vooruitzicht van vakantie. Het verlof is er, de hel van het werken is voorbij, op naar de zon en Genieten geblazen. Alsof het een boodschap van algemeen nut is of een verordening van ‘t stad! Ik zie het kwijl al uit de monden stromen een uur voor het laatste loodje gelegd wordt op kantoor, in de fabriek of de werf. Het obligate vakantiebeeld zit in het netvlies gebrand en als we even niet opletten hebben we onze broek nog afgestoken om onze zwemkleren aan te trekken voor we op de trein of in de auto stappen naar huis, klaar voor de grote uittocht. En nu Genieten! Dat betekent dan 12h rijden of in de file staan tussen de andere lemmingen die allemaal met de tong uit de mond zo naar hun vakantiebestemming rijden. Of genieten tussen de andere sardienen op de overvolle luchthavens en in de krappe stoelen van de charters. Genieten! Liefst in supertempo afgehaald worden in landen waar we de taal niet spreken noch verstaan en we als een kudde reiskiekens onthaald worden die massaal moeten gepluimd worden. Genieten! Puffen bij 38 graden in de schaduw in “all-inclusive” hotels naast brallerige gasten uit landen die we niet vertrouwen of een zwembad voel joelende pamperkinderen. Hoe lang denk je dat je dat gevoel “Genieten”! levendig kunt houden, is het dan een woord dat je constant door je hoofd laat gaan met je blik op het zwembad of de zee, het zweet op het aangezicht van de obers negerend, hun pregnante lijfgeur door de aanhoudende hitte ontkennend? Dat hou je toch geen tien dagen vol : genieten, genieten genieten !!! En vooral het vooruitzicht, de terugkeer naar de hel : het werk komt elke dag dichter : genieten, maar toch met een progressieve pijn in de hersenen wegens het naderen van de openingsbel op kantoor.
Genieten op commando is zever! I rest my case :).

Share Button

2 thoughts on “Genieten! Je moet dat toch maar kunnen op commando :)

  1. vitrioolscherpe maatschappijkritiek die uitstekend onderlijnt hoe binair we denken te kunnen leven; echter de spreidstand (populair woord geworden trouwens, zou dat aan Kim liggen?) verraadt meteen een gebrek aan coherentie en balans!

  2. ik vermoed dat de laatste zin doorslaggevend is voor het ganse relaas. vanuit mijn standpunt én geografische coördinaten kan ik enkel maar aanbevelen om een ticketje zon te reserveren. Die geur van overdreven transpiratie went echt snel. Veel sneller dan de geur van openbaar vervoer of drukbezochte plaatsen waar het stikt van door regen doordrenkte kledij.
    iemand zei me vorige week dat je onmogelijk kan buiten eten met temperaturen hoger dan 30 graden. Maar … dat kan je ook niet met temperaturen van minder dan of rond de 20° én met regen. ‘s avonds daarentegen … en weet je .. die meer dan 30 graden … dat went veel sneller dan die regen daar. En werken … wie denkt daar nu aan bij 48 graden ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>