Home

Witte kousen en dogma’s

Share Button

Waarom zijn witte kousen fout? En waarom wordt het zelfs onder zelfverklaarde intellectuelen aanvaard als een absolute idiotie vergelijkbaar – of erger – dan Hare Krishna zijn? Het weze een mysterie, maar het kan misschien zelfs een verklaring aan zelfmoordtereur geven. Het antwoord is: onafwendbaar conformisme. Ik beschouw mezelf als een sociaal behoorlijk moedig man die tegen de stroom durft in te roeien met een eigen gebalanceerde mening. Zie als voorbeeld mijn item over “fout woordgebruik”; maar als puntje bij paaltje komt doe ik het absoluut in mijn broek om witte kousen te dragen. Ik kan mezelf niet sociaal ruïneren door zoveel stoutmoedigheid aan de dag te leggen. Van waar het komt weet ik niet. Ik herinner me dat het “verbod” ergens in de eerst helft van de jaren 80 is opgedoken en vervoglens crescendo algemeen een religieus niveau heeft aangenomen : witte kousen zijn het foutste vestimentaire wat een man kan doen. Ik zag vanavond de zeer foute clip “Thriller” van Michael Jackson met zijn o zo foute rode jas en god verbiede het : witte kousen en zwarte schoentjes, nu ja, fouter dan MJ kan kan moeilijk. Het was ooit anders : we vonden allemaal zijn jas zo cooooooooooooool en alle meisjes vielen in zwijm voor de gast ongeacht de kleur van zijn kousen. Mijn eindpunt: éénmaal een idee door een heel groot gedeelte van de weldenkende bevolking aanvaard is, is het moeilijk om je er nog tegen af te zetten, zelfs al denk je dat je intellectueel onthecht bent en boven de dingen staat : heb maar eens het lef om witte klousen te dragen!

Share Button

One thought on “Witte kousen en dogma’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>